Learning | Hvidesande

AnnonceUdkastFeriehuse2

In pellentesque aenean pellentesque, augue et pulvinar sagittis odio tincidunt sed sociis non rhoncus pid, magna, hac risus? Dignissim ac etiam? Ultricies phasellus sit nunc dictumst ac. Enim ac augue et etiam, lundium enim tincidunt non sed in tempor urna diam massa urna ridiculus, integer adipiscing etiam, augue egestas risus, et, turpis? Platea nec diam sed ut, cras dis aenean, aliquet ridiculus risus? Et nec velit tempor sit egestas a.

AnnonceUdkastFeriehuse

In pellentesque aenean pellentesque, augue et pulvinar sagittis odio tincidunt sed sociis non rhoncus pid, magna, hac risus? Dignissim ac etiam? Ultricies phasellus sit nunc dictumst ac. Enim ac augue et etiam, lundium enim tincidunt non sed in tempor urna diam massa urna ridiculus, integer adipiscing etiam, augue egestas risus, et, turpis? Platea nec diam sed ut, cras dis aenean, aliquet ridiculus risus? Et nec velit tempor sit egestas a.

Pattedyr omkring Ringkøbing Fjord

En flok krondyr eller rådyr græssende på marken lige ved skovbrynet er et betagende syn, som du kan nyde i området omkring Ringkøbing Fjord.

Fisk

Fisk

I hele Hvide Sande og Ringkøbing Fjord-området er der en usædvanlig artsrigdom af fisk. Her findes nemlig både saltvand, ferskvand og brakvand i fjordene og masser af rindende vand i søer og åer.

Sandflugt

Sandflugt kan være ødelæggende for planter, enten fordi de bliver dækket til, eller fordi de mister rodfæste. Omvendt kan nogle planter holde på sandet, hvis de når at slå rigtig rod, inden en storm bryder løs. Klitterne beplantes derfor med hjælme, marehalm og andre planter, som kan holde på sandet.

Klitgårdene

Størstedelen af de bevarede klitgårde er opført midt i 1800-tallet, kun nogle få er ældre. Fælles for dem er, at de er et fantastisk smukt og meget synligt element i den danske bygningskultur.

Dødemandsbjergene

De små landsbykirkegårde havde ikke kapacitet til at begrave mange mennesker på én gang, og heller ikke jord nok til det. Men det var ikke den eneste grund til, at man begravede de døde i "dødemandsbjergene".

Man kunne jo ikke altid være sikker på, at de omkomne var kristne, og var de ikke det, kunne de ikke begraves i indviet jord. Desuden var man godt klar over, at de døde skulle begraves hurtigt på grund af sundhedsrisikoen.

Det tidlige Skagen

Nymindegab - det tidlige Skagen

I tiden omkring år 1900 blev området ved Nymindegab opfattet som et mere eksotisk rejsemål end Italien, og det var kun tilgængeligt via et sandet hjulspor. Vestjylland var i det hele taget et fjernt og ufremkommeligt land, som tiltrak mange kunstnere. En af dem var Laurits Tuxen, også kendt som en af Skagensmalerne, der blandt andet malede trankogere, muslingesamlere og fiskerpiger.

Lokale kunstnere

I Ringkøbing er et af de rigtig ”store” kunstværker udført af den lokale kunstner, Henrik Have. Nogle kalder den "Kuben", selv kalder han den "Hezekiels Skammel". Den enorme kube dominerer rundkørslen mod øst.

Kunsthåndværk

Roen og freden - lyset og den store himmel og det, at ingen træer tager udsynet og ændrer farverne, tiltrækker disse udøvende mennesker. Og de åbner gerne dørene og lader andre se deres arbejde og resultaterne deraf. Stationære udstillinger og andre, som kun er her kort eller udstillinger med et specielt tema eller fremvisning af egne værker. Her er det hele – det er blot at finde frem til dem.

Det særlige lys over Hvide Sande

Det særlige lys over Hvide Sande

Hvide Sande og hele den 30 kilometer lange, smalle landtange, Holmsland Klit, har fjorden til den ene side og havet til den anden. Vandet og de hvide klitter og sandstrande reflekterer lyset i mange retninger og skaber en særegen blød og lys stemning. Dette i forening med den rene, rå naturkraft fra vestenvinden og de brusende bølger giver en næsten magisk oplevelse.  

Brunkulslejet blev til naturcenter

Da Danmark løb ind i en alvorlig energikrise under 2. verdenskrig, blev brunkul kaldt "det brune guld", og de store brunkulslejer øst for Videbæk fik meget stor økonomisk betydning for hele området.
At grave brunkul var et slidsomt og beskidt arbejde, men for de hårdføre var der gode penge at hente. Her boede mange ungkarle, som drømte om at tjene penge nok til at kunne købe et husmandssted, men også familier med børn boede her.

Kunstfyrtårn i Videbæk

Videbæk har fået et kunstfyrtårn, som kan trække gæster til fra hele landet. Vestjyllands Kunstpavillon Videbæk er et stort og prægtigt kunstværk i sig selv. Som en smuk svane ligger den der ved bredden af en sø i Lystanlægget.

Stauning Havn

Stauning Havn er en af de mest idylliske små havne ved Ringkøbing Fjord. I den lille fjordhavn på østsiden af fjorden går livet nærmest i et med naturen. Her er et hyggeligt miljø og en afslappet atmosfære, som passer godt til den musikfestival i jazzens navn, som i august hvert år samler mange mennesker på havneområdet.

Ryttere på stranden i Hvide Sande

Ridning på stranden

Mærk solen og den lune vind, mens bølgerne slår ind mod stranden. Kun vandet og lyden af hestehove i sand høres. Det er ren psykisk og fysisk velvære. Bliv instrueret af en erfaren rytter og rid i trav eller galop langs vandkanten.

Ridecentre ved Hvide Sande og Vesterhavet

Der er rig mulighed for at tage familien med ud på hesteryg langs Vesterhavet.