Culture | Hvidesande
Jazzmusikere spiller koncert i Hvide Sande

Shock Wave i Hvide Sande

Søndag den 18. august er der stor kulturfestival i Hvide Sande med masser af fede bands.

Kulturfestival Bølgen

Bølgen

Vigtigt:

Opfordring – undgå kaos… Parkér bilen uden for byen og ta’ gratis schuttlebus!

De hjemløse i Ringkøbing

De hjemløse i Ringkøbing

Ligesom meget andet af Jens Galschiøts arbejde er figurerne af de otte hjemløse skabt til at vække opsigt og provokere. Kunstværket er dog blevet rigtig godt modtaget i Ringkøbing - enkelte generøse forbipasserende har endda lagt penge i hånden på en af de hjemløse.  

Skarnskvinden på Ny Sogn Kirkegård

Anne Marie døde i barselsseng i 1733, efter at hun i hemmelighed havde dræbt sit nyfødte barn. Anne Marie blev begravet på kirkegården.

Sandflugt

Sandflugt kan være ødelæggende for planter, enten fordi de bliver dækket til, eller fordi de mister rodfæste. Omvendt kan nogle planter holde på sandet, hvis de når at slå rigtig rod, inden en storm bryder løs. Klitterne beplantes derfor med hjælme, marehalm og andre planter, som kan holde på sandet.

Klitgårdene

Størstedelen af de bevarede klitgårde er opført midt i 1800-tallet, kun nogle få er ældre. Fælles for dem er, at de er et fantastisk smukt og meget synligt element i den danske bygningskultur.

Dødemandsbjergene

De små landsbykirkegårde havde ikke kapacitet til at begrave mange mennesker på én gang, og heller ikke jord nok til det. Men det var ikke den eneste grund til, at man begravede de døde i "dødemandsbjergene".

Man kunne jo ikke altid være sikker på, at de omkomne var kristne, og var de ikke det, kunne de ikke begraves i indviet jord. Desuden var man godt klar over, at de døde skulle begraves hurtigt på grund af sundhedsrisikoen.

Kunstens historie

Mange kunstnere har i tidens løb været fascinerede og inspirerede af naturen og livet i Vestjylland, og motiverne på mange værker er tydeligt påvirket af vind og vejr, som er voldsomme elementer, der sætter store spor. Bølgernes hærgen og menneskets afmagt op imod havets rigdomme og menneskets muligheder er temaer, som ofte er blevet gengivet og fortolket på store lærreder eller i store skulpturer.

Det tidlige Skagen

Nymindegab - det tidlige Skagen

I tiden omkring år 1900 blev området ved Nymindegab opfattet som et mere eksotisk rejsemål end Italien, og det var kun tilgængeligt via et sandet hjulspor. Vestjylland var i det hele taget et fjernt og ufremkommeligt land, som tiltrak mange kunstnere. En af dem var Laurits Tuxen, også kendt som en af Skagensmalerne, der blandt andet malede trankogere, muslingesamlere og fiskerpiger.

Lokale kunstnere

I Ringkøbing er et af de rigtig ”store” kunstværker udført af den lokale kunstner, Henrik Have. Nogle kalder den "Kuben", selv kalder han den "Hezekiels Skammel". Den enorme kube dominerer rundkørslen mod øst.

Det særlige lys over Hvide Sande

Det særlige lys over Hvide Sande

Hvide Sande og hele den 30 kilometer lange, smalle landtange, Holmsland Klit, har fjorden til den ene side og havet til den anden. Vandet og de hvide klitter og sandstrande reflekterer lyset i mange retninger og skaber en særegen blød og lys stemning. Dette i forening med den rene, rå naturkraft fra vestenvinden og de brusende bølger giver en næsten magisk oplevelse.  

Åbningstider

Åbningstider

I ferieområderne kan de fleste butikker selv bestemme, hvornår de vil holde åbent, og i byer som Søndervig og Hvide Sande betyder det, at der er åbent længe – i Søndervig er der åbent til kl. 21.00 i de tre højsæson-uger – uge 29-30-31.

Kirker ved Videbæk

Gå på opdagelse i Kirkerne ved Videbæk

Aktiviteter i Skjern & Tarm

På følgende link finder du events i Skjern og omegn. Se mere her.