Fiskeri og husbåde i Tyskerhavnen i Hvide Sande - læs mere her

Tyskerhavnen

Tyskerhavnen i Hvide Sande er en idyllisk tidslomme, hvor turister i husbåde og kunstmalere har gjort fiskerne selskab.

Hvis du vil i nærkontakt med det autentiske fiskermiljø ved Ringkøbing Fjord, skal du slå et smut forbi Tyskerhavnen. Her rammer duften af tjære og fjordvand straks næseborene, og ude på vandet tøffer fjordjollerne mod land med fangst i bundgarnene. På kajen står en aldrende fisker i orange vaders. Han vrider fisk ud af garnet og renser dem, idet han skeptisk vurderer dagens fangst. Mens hænderne arbejder, drømmer han sig tilbage til en tid, hvor der var masser af skrubber og helt i fjorden - før hans jolles røde og orange bøjeflag giver et smæld i vinden og kalder ham tilbage til virkeligheden. I dag deler fjordfiskerne Tyskerhavnen med gæster i husbåde og med kunstnere på sommervisit. Men atmosfæren og autenticiteten har ikke forladt havnen her 100 år efter dens etablering.

Hvide Sande – et nybyggersamfund

Tyskerhavnen blev etableret som indskibningshavn for at få materialer på land til opførelse af sluser og moler. Dengang i 1912 var Hvide Sande end ikke en by. Men etableringen af Tyskerhavnen var en forudsætning for, at vestjyske fiskere senere slog sig ned på sandtangen. De flyttede til området efter 1931, da sluserne mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord var blevet opført. Navnet ”Tyskerhavnen” er stadig lidt af en gåde. Der er nemlig ingen forbindelse til 2. Verdenskrig. Det opstod eftersigende, fordi beboerne på Holmsland Klit i starten af 1900-tallet kaldte området imellem Årgab og Sdr. Lyngvig for Tyskland.

Husbåd på Ringkøbing Fjord

Hvide Sandes lille fjordhavn er en charmerende tidslomme takket være bevaringen af fiskernes rød-, grøn- eller blåmalede redskabshuse. En del af de gamle minihuse er i dag lavet om til små feriehytter, men stilen er den samme. Så vil du helt tæt på det gamle fiskermiljø, er det her, du skal lufte hunden. Du kan også overnatte på fjorden i en af de mere luksuriøse husbåde. Husbådene er svejset sammen på Hvide Sande Skibs- og Baadbyggeri og falder naturligt ind i fjordhavnens miljø.

Kunst i Slusen

En håndfuld af de gamle redskabshuse er i de senere år blevet benyttet af kunstnere, der er inviteret til Hvide Sande for at male kunstværker til arrangementet Kunst i Slusen. I Tyskerhavnen finder de inspiration i det specielle lys, fiskerlivet, og den skønne udsigt over fjorden. Værkerne udstilles i slusens manøvregang. Og ikke så sjældent har et maleris motiv været en ældre mand i orange vaders, der i stilhed renser sine fisk på kajen. 

Del denne side