Troldbjerg ved Hvide Sande | Bunkeranlæg fra 2. verdenskrig

Troldbjerg

Midt i Hvide Sande lige nord for afvandingsslusen ligger Troldbjerg på hav-siden – med en fabelagtig udsigt over fjorden og havnen - og på toppen står en signalmast, som frem til slutningen af firserne var et vigtigt mærke for fiskerne på havet. Den viste vandforholdene i indsejlingen, så de kunne styre rigtigt i havn.

Troldbjerg

I slutningen af 2. verdenskrig byggede Hitler to bunkere på toppen af Troldbjerg. Den en var en observationsbunker og den anden en mandskabsbunker. Observationsbunkeren skulle fungere som observation i forbindelse med en evt. landgang ved Hvide Sande og samtidig levere oplysninger til det artilleribatteri, som lå ved Stauning på den anden side af Ringkøbing Fjord.

Dette batteri var udstyret med 4 kanoner, som oprindeligt var franske kanoner fra maginot-linjen, den franske befæstningslinje, der blev bygget i 1930’erne i Alsace ved grænsen til Tyskland mellem Luxemburg og Rhinen og som blev opkaldt efter den franske forsvarsminister, der fik beslutningen om linjen igennem. Disse kanoner havde en kaliber på 19,4 cm og en rækkevidde på ca. 20 km, som skulle kunne række fra Stauning og til Houvig i nord og til Nymindegab i syd. Observationsbunkeren på Troldbjerg i Hvide Sande er åben og tilgængelig, ligesom der er opsat plancher, der fortæller om stillingen.

Del denne side

Historien om bunkerne

Historien om bunkerne

Hele anlægget gik fra Nordkap i Norge og ned til Pyrenæerne ved grænsen til Spanien og blev lavet af Det Nazistiske Tyskland for at holde de allierede fra, at foretage en landgang i hele det europæiske kontinent.