Se videoen om bunkerne på Vestkysten ved Søndervig | Se mere her

Mød Steen ved bunkerne på Vestkysten

Se filmen med bunkereksperten Steen Espensen, og få hans tips til bunkerne ved Houvig nær Søndervig.

Se flere Meet Us-film her. 

1. Ringkøbing-Skjern Museums bunkerudstilling

Hvis man tager til Houvig Strand for at se på betonbunkere og andre anlæg fra 2. verdenskrig, vil jeg anbefale, at man også tager turen forbi Ringkøbing-Skjern Museum. Museet i Ringkøbing har en udstilling om bunkerne og de fund, der er gjort ved Houvig. Derudover har de en udstilling, som fokuserer på 2. verdenskrig og nedskudte fly i Vestjylland.

2. Observationsbunkeren i Houvig

I Houvig-området ligger der omkring 50 bunkere spredt rundt i klitterne og langs stranden. Jeg vil især anbefale at besøge den store observationsbunker på stranden. Den blev delvist ødelagt under en storm for seks år siden, men der er stadig adgang til den, og i et af rummene kan man se vægmalerier, der viser blandt andet viser jødeforfølgelser og koncentrationslejre. Adgangen til bunkeren er lidt besværlig, men det er umagen værd at begive sig ind i den.

3. Andre interessante bunkere

Der er en hel del andre anbefalelsesværdige bunkere. En mandskabsbunker, en køkkenbunker og en hospitalsbunker med en bevaret tekst ved indgangen, der lyder ”Nachtklocke”. Der findes kort over området i skitseform, som kan fåes på Turistkontoret i Hvide Sande, men afsæt aligevel god tid til at udforske hele området på egen hånd.

OBS: Nogle af bunkeranlæggene i Houvig kan ikke besøges, da de ligger på privat grund, eller fordi de er oversvømmede af sand eller vand.

Del denne side

Lær Steen bedre at kende

Steen flyttede til Vestjylland for ca. 40 år siden og har tidligere arbejdet som forstander på Vestjyllands Højskole.

Lokalhistorie og den lokale natur er to af Steens store passioner. Sin omfattende viden om bunkere har han blandt andet fået fra lokale beboere i Houvig samt tyske turister, der selv har været udstationeret. 

Til daglig arbejder Steen Espensen som højskolelærer på Vestjyllands Højskole, holder en del foredrag rundt om i landet og er guide på kirketure både i Vestjylland og København.