Lyngvig Fyr | Hvide Sande | Mærk Vesterhavet

Lyngvig Fyr

Det nyeste af Danmarks fyrtårne ligger på Holmsland Klit – blandt feriehuse og camping pladser og det rager godt op i Landskabet.

Lyngvig Fyr er det sidst-byggede fyrtårn langs den jyske vestkyst. Fyret blev bygget i 1906 og tændtes første gang den 3. november. En tragisk ulykke på havet i 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, gjorde udslaget til, at man gik i gang med byggeriet. Fyret står på en 17 m høj klit og er 38 m højt. Der er 159 trin til udsigtsbalkonen og dertil kommer 69 trin fra foden af klitten. Lyset fra fyret ses meget langt væk – i klart vejr optil 50 km.

Fyret har i dag ingen funktion for søfolk, men er et dejligt vartegn for hele området. Men der er stadig mennesker, der husker, hvad fyret betød tidligere. F.eks. Anna Marie Nissen, som er opvokset i Hvide Sande, men flyttet til Østjylland.

"Jeg var omk. 1950 med i det, vi kaldte strandvagter, dvs frivillige, der gik langs stranden, når det var stormvejr og skibene kunne få problemer. Vi gik 2 og 2 fra Hvide Sande og ud til fyret, hvor vi fik en kop varm kaffe og var i læ for stormen i et kort stykke tid og så gik vi tilbage igen. Det var fyrmesteren, der kaldte til strandvagt og så blev vi ringet op og fik en tid, hvor vi skulle gå langs stranden. Der gik så også strandvagter fra Søndervig til Lyngvig.

Jeg har aldrig været med til, at et skib var i havsnød på Vesterhavet, men det skete jo. Vores opgave var, at skynde os ud til fyret og fortælle, hvad vi havde set og ca. hvor skibet var. Det var meget specielt, at gå på stranden i mørke og storm, når havet brølede lige ved siden af. Mange gange måtte vi gå i klitterne, fordi vandet nåede helt op til klitroden. Der var ikke så mange sommerhuse på den tid, men nogle var der og de turister, vi mødte, spurgte gerne ind til, hvad vi lavede. For dem var det meget mærkeligt, at vi gik der, men for os var det ret naturligt. Mange herboende har mistet familie på havet og mange har også oplevet skibsforlis, hvor de skulle tage sig af de overlevende og for den sags skyld også de døde".

I starten af 2000 blev lyset i Lyngvig Fyr ændret til en natriumladet lampe, som gav et hvidt, blinkende, men stationært lys til stor ærgrelse for både fastboende og gæster. En flok passionerede mennesker kæmpede for, at få det rigtige svajende gule lys tilbage og den 23. december 2013 blev det tændt for første gang til stor glæde for mange. Der var mange mennesker, som gik tur i området den aften for at nyde det bløde lys, der drejede rundt som i "gamle dage". Og sådan svinger nu hver dag det gule lys fra fyret støt og roligt hen over området.

Del denne side