Lokale fødevarer i verdensklasse | Hvidesande

Lokale fødevarer i verdensklasse

Den vestjyske natur og nedarvede fødevare-traditioner har i århundreder været grundlaget for en mangfoldighed af råvarer i verdensklasse og en særlig madkultur i Vestjylland. Her er gårde med marker og dyr. Nærhed til fjordene og havet, hvor fiskerne lander fisk i vestkystens driftige havne. Og den rige natur, hvor både husdyr og vilde dyr græsser og får en særlig smag af Vestjylland.

Vestjylland bugner af mad, der er hentet lige uden for køkkendøren

Tilsammen skaber det et enestående spisekammer med en lang række lokale fødevarer, som vestjyderne gennem generationer har udviklet med respekt for traditioner og håndværk samt ikke mindst den ægte og naturlige renhed, som er mulig, når det hele er tilgængeligt lige uden for køkkendøren.

Ost, østers og whisky

Det er i Vestjylland, at mejerierne kan lave ost, der er lagret i den saltholdige luft fra Vesterhavet. Og det er her, at den smagfulde, europæiske østers har overlevet i Limfjorden.
Det er også i Vestjylland, at kornkernerne gror sig store i et stabilt klima med rent vand, der blandt andet er grundlag for en af verdens bedste whiskyer.
Kvæg og får plejer naturen til gavn for sjældne dyr og planter – og kvitterer oven i købet med magert kød, der smager af landskabets mangfoldighed. Og skal det være rigtigt vildt, har vestjyderne masser af krondyr i de store plantager.
Vestkysten er også kendt for frisk fisk. Både fra Nordsøens dybder og de bæredygtige opdræt, hvor der produceres ørreder og laks.

Få fortællingen om fødevaren

Som gæst i det vestjyske har man enestående muligheder for at komme tæt på de lokale råvarer, dyrene og naturen. Året igennem er der events og guidede ture, hvor fødevareproducenter med stolthed fortæller om deres produkter og deler smagsprøver ud.
I fødevarebutikker og på egnens restauranter kan de handlende og restauratørerne fortælle, hvilke lokale fødevarer der er på hylderne lige nu. De har ofte selv besøgt producenten og kender historien om, hvordan råvarerne er produceret.
Og kan man som turist ikke leve uden en bestemt lokal fødevare inden næste besøg i det vestjyske, har stadigt flere gårdbutikker og fødevareforretninger webshops, hvor bestilling af de gode, lokale råvarer kun er et par computerklik væk.

Lokale fødevarer i verdensklasse

I det vestjyske landskab produceres en mangfoldighed af mad i verdensklasse.
Her er gårde med marker og dyr. Nærhed til fjorde og havet, hvorfra der landes fisk i vestkystens driftige havne. Og den rige natur, hvor husdyr og vilde dyr græsser og får en særlig smag af Vestjylland.

Tilsammen et enestående spisekammer med en lang række lokale fødevarer, som vestjyderne har udviklet med respekt for traditioner og håndværk samt den ægte og naturlige renhed, som er mulig, når det hele er tilgængeligt lige uden for køkkendøren. I naturen, marken og havet høster vestjyderne råvarer, som bliver til mad i verdensklasse. Præget af den naturlige renhed, som er mulig, når det hele hentes lige uden for køkkendøren.

 

 

Del denne side