Nymindegab - det tidlige Skagen | Naturen ved Vesterhavet
Det tidlige Skagen

Nymindegab - det tidlige Skagen

Den vestjyske natur med hav og fjord tiltrak malere og andre kunstnere, som kom for at opleve de øde, afsidesliggende fiskerlejer, det særlige lys og de mennesker som levede der.

I tiden omkring år 1900 blev området ved Nymindegab opfattet som et mere eksotisk rejsemål end Italien, og det var kun tilgængeligt via et sandet hjulspor. Vestjylland var i det hele taget et fjernt og ufremkommeligt land, som tiltrak mange kunstnere. En af dem var Laurits Tuxen, også kendt som en af Skagensmalerne, der blandt andet malede trankogere, muslingesamlere og fiskerpiger. Laurits Tuxen åbnede på den måde østdanskernes øjne for herlighederne ved Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Han trak en stribe venner og elever med sig, som alle skildrede livet og landskabet ved Nymindegab på hver deres måde.

Også ”Fynbomaleren” Johannes Larsen fandt stor inspiration i Vestjylland og skabte bl.a. malerier med motiver fra f.eks. Filsø, hvor han gik på jagt. På Nymindegab Museum ses en permanent udstilling med malerier af Laurits Tuxen og Johannes Larsen. Malerierne er hængt op blandt den kulturhistoriske udstilling, som giver et spændende indblik i livet mellem hav og fjord i tiden, hvor Tuxen og Larsen færdedes i Nymindegab.

Den dag i dag får lyset og den høje himmel stadig kunstnere til at finde motiver og forsøge at fange de suveræne øjeblikke i naturen mellem hav og fjord. I området omkring Ringkøbing Fjord findes desuden små og store gallerier, hvor lokale og gæstende kunstnere viser deres arbejder frem.

Del denne side