Kunstens historie | Hvidesande

Kunstens historie

At skildre den spæde tilblivelse af et samfund har optaget mange kunstnere, men også det unikke lys, den smukke natur, det fantastiske dyreliv og de historiske klitgårde på de lange øde strækninger langs fjord og hav er blevet gengivet i mange værker. Og den gamle købstad, Ringkøbing, er blevet malet på mange forskellige måder og fra mange forskellige vinkler.

Mange kunstnere har i tidens løb været fascinerede og inspirerede af naturen og livet i Vestjylland, og motiverne på mange værker er tydeligt påvirket af vind og vejr, som er voldsomme elementer, der sætter store spor. Bølgernes hærgen og menneskets afmagt op imod havets rigdomme og menneskets muligheder er temaer, som ofte er blevet gengivet og fortolket på store lærreder eller i store skulpturer.

Hos Ringkøbing Museum kan du bl.a. se maleren Jesper Kirkegaards, også kendt som Jesper Maler, værker. Han var detaljens mester og portrætterede Ringkøbing i årene 1800-1850, bl.a. i 13 prospekter som i dag findes på Ringkøbing Museum. Oplev Vestjyllands hovedstad og dyrene, vognene, menneskene og butikkerne der var her i værkerne, der er blevet forstørret op til vægstørrelse, så man rigtig kan fordybe sig i detaljerigdommen.

I området omkring Nymindegab opstod der fra omkring 1850’erne en kunstnerkoloni, hvor blandt andre Laurits Tuxen og Johannes Larsen opholdt sig. Mens Laurits Tuxen ofte malede de lokale indbyggere, som f.eks. trankogere og fiskerpiger, fokuserede Johannes Larsen, en ivrig jæger, på det fantastiske dyreliv mellem hav og fjord. Malerierne er i dag udstillet på Nymindegab Museum, hvor de er hængt op i den kulturhistoriske udstilling, og på den måde får man et særdeles spændende og helstøbt indtryk af livet dengang.

Del denne side