Jul i et sommerhus ved Hvide Sande | Hold jul ved Vesterhavet
Sneklædt landskab ved Hvide Sande

Jul på Holmsland Klit

Familien Reckert-Kompernaß fra Dortmund holder i år juleferie i et feriehus imellem Hvide Sande og Klegod. Det har de gjort i de sidste 30 år. Hør hvorfor familien elsker at holde jul ved vestkysten.

Lige fra vi stiger ud af bilen ved feriehuset, indånder den friske havluft og ser de tændte lys i vinduerne, bliver vi rolige og afslappede. Og så snart kufferterne er pakket ud, sænker julefreden sig for alvor. Så mærker vi, at vi er ankommet til vores danske hjemstavn.

En gammel tradition

Siden 1965 har vores familie ofte holdt sommerferie på Holmsland Klit. På et tidspunkt blev vi nysgerrige på, hvordan her mon ser ud om vinteren og til Jul. Derfor tog vi herop en vinter, og nu har vi holdt juleferie mellem Hvide Sande og Klegod i 30 år.

Fisk og Ris alamande

Godt nok spiser vi fisk og ikke and juleaften, som der ellers er tradition for i Danmark. Men flere af de andre danske juletraditioner har vi taget til os. Vi spiser Ris à l´Amande med mandel i. Og pynter huset med nisser. Vi dyrker juleståhejet, holder Julefrokoster og besøger julemarkeder.


Gåture ved Vesterhavet

Vi nyder især de lange spadsereture ved Vesterhavet og Ringkøbing Fjord - som ofte er frosset til is om vinteren. Bagefter drikker vi chokolade eller gløgg hjemme i vores hyggelige, varme feriehus. Gløgg er den skandinaviske version af Glühwein, som nydes til julebag.


Sneklædt klitlandskab

Julen 1995 står som et særligt stærkt minde for os. Her var der så meget sne i Hvide Sande-området, at sneplovene måtte ud, og vi selv havde snekæder på bilen. Andre vintre har vi oplevet vilde storme rase ved Vesterhavet. Smukkest er her dog, når vindueskarmene dækkes af den hvide sne. Og når fulmånen oplyser det sneklædte klitlandskab.

Barndomsminder

Vi har vores forældre at takke for, at vi kom til Hvide Sande som børn. Her mødte vi mange søde mennesker og fik venner, som vi stadig mødes med. Mange af venskaberne har holdt i årtier, og det er en af grundene til, at vi stadig holder ferie på Holmsland Klit. I vores nabolag i Dortmund ved de fleste, om vi er hjemme til jul, eller om vi er i Danmark. Alle i vores nærmeste bekendtskabsskreds kender vores særlige juletradition.

Atter en jul i Klegod

Hvert år, når vi kommer hjem fra ferie i Danmark, er vi dejligt udhvilede. Modsat mange af vores venner og bekendte der siger, at de allerede trænger til ferie igen. Ikke alle tror på, at man kan holde en hyggelig Jul i et feriehus.

God jul fra Reckert-Kompernaß.

Del denne side