Historiske spor ved Dejbjerg Hede | Hvidesande

Historiske spor ved Dejbjerg Hede

Dejbjerg Hede forbindes ofte med rakkerne, som levede et usselt liv her på kanten af samfundet. Men det betagende naturområde gemmer på mange andre spændende historier.

Dejbjerg Hede og Dejgbjerg Plantage er et stort, sammenhængende naturområde på nordøstsiden af Dejbjerg by. Ud over at byde på afvekslende natur med skov, lynghede, moser og masser af gode stier er området også fuld af spændende fortællinger om de folk, der har boet her siden jernalderen.

Vikinger og studedrivere

Heden bærer præg af at have været beboet siden oldtiden. I dens vestlige ende er der hele 25 oldtidshøje, og i Dejbjerg Jernalder kan man se, hvordan folk levede for 2000 år siden. Senere satte vikingerne deres spor, og så kom studedriverne og gåsepigerne med deres flokke, der skulle drives ned til de store markeder i Nordtyskland.

De udstødte rakkere

Endelig er der de fattige og uglesete rakkerfamilier, som indtil for bare hundrede år siden endnu boede på Dejbjerg Hede. Her levede de af at udføre urent arbejde for bønderne, blandt andet flåning af selvdøde heste og kreaturer. Dejbjerg plantage er et meget populært udflugtsmål med afmærkede vandrestier. Ruterne begynder og slutter ved de parkeringspladser, der ligger ved vejen mellem Skjern og Ringkøbing.

Del denne side

Hede ved Ringkøbing Fjord

Dejbjergruten - 69 km

Dejbjergruten går gennem små landsbyer, forbi gårde og hyggelige samfund med rester af tidligere beboelser.