Det særlige lys over Hvide Sande | Kunst i Vestjylland
Det særlige lys over Hvide Sande

Det særlige lys over Hvide Sande

Det nordiske forbindes i høj grad med naturen og lyset, de lyse nætter og havet, hvilket ofte kommer til udtryk i malerkunst, musik og design.

Hvide Sande og hele den 30 kilometer lange, smalle landtange, Holmsland Klit, har fjorden til den ene side og havet til den anden. Vandet og de hvide klitter og sandstrande reflekterer lyset i mange retninger og skaber en særegen blød og lys stemning. Dette i forening med den rene, rå naturkraft fra vestenvinden og de brusende bølger giver en næsten magisk oplevelse.  

For kunstnere har dette særlige lys til alle tider været en kilde til inspiration. Nymindegab, som ligger lige syd for Holmsland Klit, var i 1800-tallet ramme om en kunstnerkoloni, som netop dyrkede det særlige lys ved fjorden, havet og klitterne.

Morild er et lysfænomen, som ofte ses i bølgeskvulp ved stranden eller ved en mole i havnen. Lyset skyldes alger med lysproducerende organer, som bliver stimuleret af bevægelse. Er man heldig, kan man fange nogle alger i et glas og derefter få lyset frem ved at røre med en ske. Morild ses både dag og nat året rundt, men er mest intenst i sensommeren.

Del denne side