Bunkerne på Vestkysten | 2. Verdenskrig ved Vestkysten

Bunkerne på Vestkysten

Atlantvolden i Danmark var en kystforsvarsstilling langs den jyske vestkyst under 2. verdenskrig. Den bestod af cirka 8.000 forskellige konstruktioner af beton, cirka 2.000 af dem var bunkere.

Nogle steder er bunkerne blevet fjernet eller dækket til – eller sandfygningen har sørget for at udviske sporene. Men størsteparten ligger der endnu, stort set som de så ud ved krigens slutning.

 

Steen Esbensen ved bunker ved Vestkysten

Mød Steen ved bunkerne på Vestkysten

Se filmen om den lokale bunkerekspert Steen, der elsker at vække historien til live.  

Historien om bunkerne

Historien om bunkerne

Hele anlægget gik fra Nordkap i Norge og ned til Pyrenæerne ved grænsen til Spanien og blev lavet af Det Nazistiske Tyskland for at holde de allierede fra, at foretage en landgang i hele det europæiske kontinent. 

Bevaringsværdige bunkere

Kulturarvstyrelsen har erklæret flere af bunkerne bevaringsværdige som en del af kulturlandskabet.

Problemet er, at bunkerne ofte står som ruiner og kan være farlige med jernpigge stikkende op af sandet, og det er nu besluttet, at de farlige bunkers skal fjernes.

I 2014 er mange af de farlige bunkers blevet fjernet, og det var, som ventet, en stor opgave. Flere af dem skulle sprænges væk, og det har gjort arbejdet endnu mere besværligt. Samtidig skal alle mindre stykker beton og jern samles op, så de ikke ligger på bunden og igen er til fare for de badende.

Hvor ligger der bunkere?

Hvor ligger der bunkere?

Arbejdet med at etablere Atlantvolden stod på fra 1940, det vil sige fra Tysklands besættelse af Frankrig, Belgien, Holland, Danmark og Norge.

Houvig Fæstningen

Houvig Fæstningen

Tag på tur og se Kryle-Ringelnatterstillingen.

 Den gavmilde digterpræst Kaj munk

Den gavmilde digterpræst Kaj Munk

Læs om den kendte danske forfatter og præst, der levede det meste af sit liv i Vedersø.

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Besøg den danske digter, præst og frihedskæmpers præstegård

Bunkerne

Nogle af bunkerne kan man komme ind i og se, hvordan de er indrettet, men det er ikke alle. Mange er lukket af, andre er fyldt med sand, og nogle er simpelthen faldet sammen.
I juli 2014 - er den store observationsbunker i Houvig blevet genåbnet - efter at have været fyldt med sand - og derved er en hel unik skildring af 2.Verdenskrig igen blevet synlig. I 1995 malede en dansk præst og forfatter, på væggen i denne bunker, en sammenhængende fortælling om, hvordan krigen startede, om jødeforfølgelsen, om Hitlers vanvittige ageren med både sit eget uskyldige folk og andre landes. Han malede med okseblod, hvilket fik mange til at tro, at bemalingen var lavet af en, som havde oplevet krigen selv og var påvirket af det. Men kunstneren havde blot lyst til at fortælle sin udllægning af hele forløbet.

Det er helt på eget ansvar at bevæge sig rundt i og ved disse bunkere. De kan både skride i sandet og falde sammen af forvitring.