Dejbjergruten | Naturskøn cykelrute

Dejbjergruten

Dejbjergruten er en langstrakt, naturskøn rute med Skjern i syd og Velling ved Ringkøbing Fjord mod nordvest. Omdrejningspunktet er Dejbjerg Hede og Dejbjerg Plantage. Området er fuldt af historiske vidnesbyrd om jernalderens bondeliv, om vikingetiden, om senmiddelalderens studedrivere og gåsepiger – og om rakkeren for bare hundrede år siden.

Dejbjerg Hede er især kendt for ”Dejbjergrakkerne”, som af bønderne blev hyret til at udføre ”urent arbejde”,  bl.a. flåning af selvdøde heste og kreaturer. I 1800-tallet begyndte bønderne selv at flå deres dyr, så rakkerne, som i forvejen var isolerede og uglesete, blev arbejdsløse og presset endnu længere ud på heden, overladt til et usselt liv med tiggeri, lidt jagt og fiskeri, daglejerarbejde og småkriminalitet. 

De sidste rakkere

Den sidste rakkerfamilie på egnen boede i et hus i Bjørnemosen på østsiden af Dejbjerg Plantage indtil 1932. Huset er genopført, som det stod i 1906, og fortæller os i dag om et liv på kanten – og om et samfund, som måske havde brug for nogle at se ned på.

Bundsbæk Mølle

Ikke langt fra Rakkerhuset ligger Bundsbæk Mølle, som er den bedst bevarede kornmølle i Vestjylland. Stedet fungerer i dag som et levende museum med masser af aktiviteter sommeren over – og med Dejbjerg Jernalder som nærmeste nabo. Et andet sted i plantagen, tæt på Dejbjerg by, findes resterne af en cirkelrund studefold, der af studedriverne blev brugt til kreaturer, som skulle sælges på de store markeder i Tyskland. Studedriverne fulgte ”Drivvejen”, som gik fra Limfjorden i nord til den dansk-tyske grænse i syd.

Del denne side

Dejbjergruten

Køb et detalieret cykelkort på turistkontoret.