Vindmøller i Hvide Sande er en succes | Vinder europæiske pris
Vindmøller ved Sydstranden i Hvide Sande

De tre vindmøller i Hvide Sande

Gæster i Hvide Sande kan næsten ikke undgå at lægge mærke til de imponerende vindmøller, der står ved foden til Vesterhavet. De tre mastodonter er resultatet af et lokalt initiativ, der har bragt Hvide Sande på verdenskortet.

I 2013 høstede Hvide Sande international hæder for sit storslåede vindmølleprojekt. Grunden dertil er, at størstedelen af overskuddet fra de tre vindmøller investeres i havnens og byens fortsatte udvikling. Den anden del af overskuddet kommer 400 lokale anpartshavere til gode. Denne såkaldte Hvide Sande Model, der er et lokalt udtænkt initiativ, vandt European Solar Price i 2013. En pris, der uddeles til et projekt indenfor energibranchen, som gør sig særligt positivt bemærket.  

Udvidelse af Hvide Sande Havn

De tre vindmøller er med til at sikre havnen og byens fortsatte udvikling, og der er derfor stor lokal opbakning til dem. Havnen tjener nemlig gode penge på, at møllerne står på havnens grund. Faktisk tjener havnen årligt fem millioner kroner på at have møllerne stående. En indtjening, der har muliggjort en stor udvidelse og fremtidssikring af havnen til en sum af 148 millioner kroner.   

Grøn energi

De tre Vestas-vindmøller, der kom i drift i marts 2012, rager 150 meter op i luften. De producerer masser af grøn energi, og heldigvis overdøver brændingerne på stranden støjen fra møllerne. Fonden Hvide Sande Erhvervsudvikling ejer hele 80 procent. Og de penge kommer altså erhvervs- og turismeudviklingen i Ringkøbing Skjern Kommune til gode.

Nedenunder kan du se European Solar Price’ flotte præsentationsvideo af byen og vindmøllerne:

Del denne side