Fiskeauktionen i Hvide Sande | Få et indblik i dagligdagen
Fisker arbejder i Hvide Sande Fiskeauktion

Hvide Sande Fiskeauktion

Hvad sker der indenfor Hvide Sande Fiskeauktions grå mure? Det fandt hvidesande.dk ud af på en visit en tidlig onsdag morgen.

Den nedkølede auktionshal er fyldt med friskfangede fisk i tonsvis. Grønne og hvide fiskekasser står stablet lag på lag. Her har de stået siden klokken 3 i nat, hvor kuttere sejlede ind med nattens fangst fra Nordsøen og fjorden. Velproportionerede eksemplarer af torsk, makrel, rødspætter, hornfisk, hummere og rejer er hevet op fra havets dyb. Det er et imponerende syn.

25 ton frisk fisk til salg

Med koffein i blodet og søvn i øjnene er jeg trasket ned til fiskeauktionen en tidlig morgen. Her har jeg fået lov til at opleve på nært hold, hvordan en fiskeaktion foregår i 2013. Nattens levering på 25 ton fisk er på det jævne. Nogle dage kommer der 100 ton ind, andre dage sniger vægten sig kun op på fem ton. De 18 ton rødspætter fylder mest i hallen, men de to ton kulmule breder sig også godt. Alle kasser har en lille seddel med en nøje beskrivelse af, hvor og hvornår de er fanget. Alt skal dokumenteres, så det kan spores, hvis en fiskespiser i Frankrig eller Holland skulle blive syg af en fisk herfra.

Fiskeauktion over nettet

Klokken 7 går selve fiskeauktionen i gang. Jeg er smuttet over i et mindre lokale sammen med fem købere, der sidder klar foran hver sin computer. Der er mange flere købere til auktionen denne morgen, men de fleste handler over internettet. I Danmark, Holland, Tyskland og Spanien sidder fiskeimportører klar foran skærmene. Sådan foregår det i vores digitaliserede verden.

Smøger og lokal sladder

Stemningen er uformel, ja næsten løssluppen, til selve fiskeauktionen. Den bitre kaffe sendes rundt, cigaretter tændes, og den lokale sladder flyder i en jævn strøm. Indimellem ringer købernes telefoner. Informationer udveksles, handler planlægges. ”Onsdag er en sølle dag”, og ”det er en dum dag at lande kulmule på” kommer det indforstået fra de garvede købere. En god time senere er aktionen slut.

Spis dem på byens restauranter 

Tilbage i auktionshallen arbejder gaffeltrucks med at køre fiskekasserne til hver deres lastvogne. I dag skal de fleste af de 18 ton rødspætter til Holland. Inden middag er alle fisk ude af fiskehallen. Endestationen er for størstedelen kølediske i supermarkeder rundt om i Europa. Heldigvis bliver nogle af de friskfangede rødspætter, torsk og makreller i Hvide Sande-området. Her tilberedes og serveres de på vores restauranter og cafeer.

Alle interesserede er velkomne til at besøge auktionerne søndag i juli og august.

Del denne side