©  Foto:

Dejbjerg Hede

Tag til Dejbjerg Hede og oplev den vestjyske natur og historie. Dejbjerg Hede er kendt for sine mange oldtidshøje og kirketårne, den skønne natur samt historierne om områdets udstødte folkefærd, rakkerne.

Dejlige ruter i Dejbjerg Plantage og Dejbjerg Hede. Syd for vejen mellem Lem Stationsby og Hanning ligger den ca. 118 ha store Dejbjerg Hede, som er fredet. Der er 3 afmærkede ruter i Dejbjerg Plantage og Dejbjerg Hede. Stibelægningen er sand og skovbund. Man kan færdes med barnevogn og kørestol på ruterne. Ved P-pladserne findes borde og bænke.

Heden plejes for at undgå opvækst af selvsåede træer. Syd for brandbæltet ejes heden af Det Danske Hedeselskab. I hedens vestlige del findes en gruppe af 25 oldtidshøje. Der er adgang til heden ved oldtidshøjene på bakketoppen, hvorfra der er en storslået udsigt over det vestjyske landskab. I klart vejr kan man se Ringkøbing Fjord og Vesterhavet ca. 20 km væk. Mod syd kan man se Skjern Å-dalen og Borris Hede, og i horisonten ses Ølgod ca. 25 km væk. Man kan tælle mere end 20 kirketårne fra udsigtspunktet. 

Rejs tilbage i tiden

Dejbjerg Hede og Bakker kan ikke nævnes uden at tankerne samtidig ledes hen på rakkerne eller kæltringerne, som de også blev kaldt. Det var et mærkeligt og interessant folkefærd, som var udstødt af det øvrige samfund på grund af deres "urene" arbejde og omflakkende livsform. En omfattende litteratur beskriver disse folks liv og færden på heden.